Избери Категория

Представяме ви:
Симеон Сълов
Симеон Сълов

Сватбени фотографи

София - град

дамски дрехи от онлайн магазин за дрехи.

Сватбен фотограф
Начало » Информация » Любопитно

Символиката и значението на водата в българските сватби

Водата е задължителна част от сватбените обреди и ритуали. Свързва се най-вече с магическите ритуали, които се изпълняват, за да е сполучлив годежа, когато момичето излиза от бащиния си дом и когато стъпва в домът на бъдещия си съпруг. За късмет,  („за хаир”), вода се лее пред и зад колата на младоженците, като това е символ на преминаването им от един житейски път в друг и за да им върви „като по вода” през целият им съвместен живот. Вярва се, че водата ще изгони всяко зло и ще го изчисти.


Една седмица след като са годени, момата отива при годеника си в неговия дом, а със себе си кани и приятелките си. Тя задължително носи вода, с която полива всички стени на къщата, а с водата, която остане омесва пита. Целият този ритуал носи символика-водата е символ на промяна и пречистване, за добро, плисната по стените, ще изчисти домът на нейния избраник. Питата, замесена с нейната вода е символ на цялата женитба, приобщаването и създаването на нещо ново.

Жената, която меси хляба за сватбата, също трябва ритуално да измие ръцете си.

Водата за сватбата е магическа, за нейното добиване и носене също има ритуал. Той се състои в това, че водата се взима около два часът през нощта от девера и сестрата на булката, а ако булката няма сестра, с  някоя от братовчедките и. От водата се загребва само веднъж, за да „не повтори” булката. От водата не се отсипва и не се отлива и всички мълчат, докато я носят.

Пред прага на сватовете също се полива с вода, тук водата е символ на навлизането в пространството на роднините на булката.

По пътя за църквата също се минава през вода, може да е река, но може и да е кладенец или чешма.

Символичното означаване на брака също е свързано с преминаването през вода. В дома на младоженеца се счупва или излива пълна стомна с вода, което се приема като знак за запазена девственост на девойката.

При ритуалното ходене ”на вода” , на отиване и на връщане булката полива на всичките си нови роднини да се умият.

Друг магически ритуал свързан с водата и младоженците е внасянето на пълни с вода съдове в дома на младоженеца. Това символизира, ”пълнотата” и забременяването. Невестата трябва да влезе „пълна” в новият си дом, а това е и истинското завършване на сватбата, защото това е нейната крайна цел - да роди наследник. Оплождането и забременяването е символизирано с трикратното разливане на водата и новото напълване на съдовете. Специално тази вода е силно обвързана с вярването, че е магическа, хората били убедени, че ако някоя девойка пие от тази вода, съвсем скоро ще се омъжи.

Като фолклорен символ пътят до водата, до кладенеца, се възприема като път до „долния” свят. В сватбените ритуали булката се отива в домът на младоженеца (долния свят), а се връща от там чак като роди и връщането от кладенеца с пълни съдове отбелязва точно това. Този, който налива водата, трябва да загребе срещу течението. Когато съдът се напълни опръскват невестата, а тя трябва да побегне нагоре. В този ритуал водата отново е символ на чистота и благополучие, а това, че младоженката трябва да побегне нагоре е символ на това животът и да върви все нагоре. След това се връща при роднините си до кладенеца и ритва съдът с водата и го разлива на два пъти, а третият път го оставя пълен. Това се възприема като последна борба с промяната настъпваща в живота и.

В някои краища на България разбулването на булката също става до кладенец или река.

Вярва се също, че невестата задължително трябва да бъде напоена с вода, ако се жени в друго село, защото иначе ще настъпи суша.

Ако се окаже, че невестата не е девствена се смята,че само водата може да отмие този голям грях. Такава булка е принудена да носи вода цяла нощ с чутура /дълбок дървен съд/ и да полива с нея хармана, а след това я къпят на реката или кладенеца заедно със младоженеца, за да измият греха и. От време на време спират и я питат кой и е”счупил стомните” и защо не може да донесе вода, а вместо това къпана. След това булката се смята за пречистена.

Автор: Ирина Илиева


"КРИЕЙТИВ-БГ" ЕООД

- Всички права запазени ©