Избери Категория

Представяме ви:
Веселин Стоянов - MAGIC ART VIDEO
Веселин Стоянов - MAGIC ART VIDEO

Сватбено видеозаснемане

София - град

дамски дрехи от онлайн магазин за дрехи.

Сватбен фотограф
Начало » Информация » Любопитно

Сватбен букет - историята на сватбените цветя

Цветя или билини са били използвани на сватбените церемонии от край време като израз на любов и благопожелания към всички. Първата фактически регистрирана употреба на сватбени цветя е при древните гърци. Цветя и други растения били използвани за изплитането на корона или венец за главата на булката и били смятани за природен дар. Обикновено шаферките изготвяли украшенията от цветя, като те включвали гирлянди, булчинския букет и реверните китки за младоженеца.
С времето цветята и тяхното символно значение се запазили неизменни. И макар че например билките са изгубили мястото си като част от съвременната сватба, в някои култури и религии стръкове от тях все още продължават да се вплитат между цветята, за да почетат по този начин брака с дар от природата.

Преди цветята

Сватбеният букет се състоял от гирлянди и венци, които били поставяни на главите както на булката, така и на младоженеца. Венецът се смятал за символ на любов и щастие. Булчинският букет и венците първоначално се правели от преплетени заедно билки и чеснови глави. Смятало се, че билките и чесънът имали магическа сила да държат на разстояние всички зли сили, които биха могли да помрачат бъдещето на двойката. Различните билини имали различно значение и различно символично предназначение. Копърът бил билката на похотта. И когато булката носела украса от копър преплетен с чесън на сватбата си, това значело, че тя ще ламти от страст само по своя съпруг. Градинският чай отговарял за мъдростта. Така че когато на сватбата той се комбинирал с чесъна, се смятало, че булката ще придобие голяма мъдрост и ще се научи на доброта.

Разнообразна употреба на сватбените цветя.

Още по времето когато на сватбите се използвали билки, съществувал обичаят да се изготвя т.нар. възел на целувката, който се състоял от преплетени заедно розмарин и рози. Този възел на целувката бил окачан за главите на младоженците и така провисвал над масата, където седяла двойката по време на следсватбеното тържество. Казвали, че това носело късмет и много любов на новобрачните и на всички, които седели на тази маса. До чинията на всеки един от гостите също била поставяна по една малка китка цветя. Тези цветя били наричани за всеки един гост за да им донесе дълъг и щастлив живот.

В различните страни

В някои държави историята на цветята и ролята им по време на сватбите са се съхранили и до днес и в този им вид те все още се практикуват и до сега. Така например, в Германия по време на брачната церемония булката и младоженецът държат свещи с привързани за тях цветя и цветни лентички. В Индия, в края на церемонията братът на младоженеца разпръсква над двойката цветни листенца, за да ги защити от посегателството на евентуални зли духове. В Швеция, шаферките донасят малки букетчета от ароматни билки, които младоженецът държи натъпкани в джобовете си докато минава по пътеката към олтара, за да прогонва троловете. В Австрия, булките поставят върху воала си корона от цветята на живота. В Англия, булката и шаферките й вървят заедно до църквата. Малко момиченце върви пред тях и обсипва пътя им с цветчета, за да може пътят на булката да бъде изпълнен с цветя и щастие. Тази традиция продължава и до днес – на церемониите в Англия винаги има „цветни момиченца”.
Цветята винаги са били значим елемент от брачната церемония. В различните времена и в различните държави те са били ползвани с различен ритуален смисъл и предназначение, но неизменно като важна съставна част от сватбата.


"КРИЕЙТИВ-БГ" ЕООД

- Всички права запазени ©