Избери Категория

Представяме ви:
M&G Catering
M&G Catering

Сватбени торти и кетъринг

Разград

дамски дрехи от онлайн магазин за дрехи.

Начало » Информация » Любопитно

Сватбени обичаи в Близкия изток

В Близкия изток са съхранени някои от най-старите цивилизации на Земята, а затова не е странно, че много от техните сватбени традиции са били предавани от поколение на поколение от векове. Трябва да се вземе предвид съществуването на толкова много различни традиции и обичаи, колкото са и различни и хората в Близкия изток. Несъмнено е, че в характерната атмосфера на района са се просмукали всичките култури на местните.

Често, мъжът казва на майка си, че е влюбен. Майката разпитва съседите за семейството и ако избора й се хареса, посещава семейството на момичето, за да поиска ръката й.

Годежното празненство е първото от пет тържествени церемонии

В много части на Близкия изток често се среща обичаят да се организират пет различни празненства по случай сватбата. Започва се с годежното парти. Булката и младоженецът канят семейството и приятелите си и се провежда празненството придружено от специална храна и много песни, танци и весела музика. Тържеството може да продължи до късно през нощта. По време на партито булката трябва да си сменя роклята докато не е сменила пет тоалета.

Подписването на брака е причина за повече празнуване

Второто празненство се провежда в деня, в който булката и младоженеца отиват в съда и подписват. Отново са поканени семейството и приятелите, и се празнува много, с много музика, танци и песни. Също както и при годежното парти и тук е традиция булката да се преоблече пет пъти.

Хена тържеството е за да предпази от лоши духове и да осигури щастието на двойката

Третото празненство се провежда един ден преди сватбата и е второ по големина след самата сватба. Това тържество се нарича хена парти. Думата „хена” може да звучи позната. Това е боя използвана за направата на татуировки по ръцете и краката на булката, особено за да предпазват от зли духове. Това също е тържеството, където се извършва ритуала „меляне”. В много части на Близкия изток булката и младоженецът биват настанени да седнат, докато няколко неомъжени момичета държат парче бял плат над главите им. Тогава точно определено момиче натрошава заедно две бучки захар над главите на двойката, молейки Бог (Аллах) да пропъди злите духове от живота на младото семейство. Традиция е булката да носи зелена рокля на това празненство, което често продължава до зазоряване на деня на венчавката.

Сватбеното тържество и петте бадемови парчета

По време на венчавката булката и младоженеца си разменят сватбени халки, ритуал който повечето хора вярват, че е произлязъл от Близкия изток, и това е най-голямото празненство от всички. То е подобно на това след американските и европейски сватби, придружено от речи, много танци, песни и традиционна музика от Близкия изток. Много често всеки гост подарява пет бадемови парчета, всяко от които символизира едно от петте свещени сватбени желания: здраве, щастие, богатство, плодовитост и дълголетие.

Моминското парти

Последното от петте празненства се провежда седем дни след венчавката. В Саудитска Арабия се казва сабаа, което значи седем. В много отношения е подобно на моминското парти в Америка или Европа. Сабаа се провежда в дома на майката на булката и е позволено само на жените да присъстват. Те носят на булката подаръци. Според традицията майката на булката трябва да подари на дъщеря си злато или диаманти.

Докато тези традиции, или техни подобия, са често срещани на много места в Близкия изток не са всеобхватни. Има много различни и богати култури с многобройните си традиции. Но едно нещо е разпространено в целия Близък изток – чувството за радост и тържественост по случай началото на новия живот на младата двойка.


"КРИЕЙТИВ-БГ" ЕООД

- Всички права запазени ©