Избери Категория

Представяме ви:
бутик Емоция
бутик Емоция

Булчински рокли, костюми

Варна

дамски дрехи от онлайн магазин за дрехи.

Сватбен фотограф
Начало » Информация » Любопитно

Сватбени традиции в Африка

Африка е голям и разнообразен континент съхраняващ някои от най-старите цивилизации на земята. Тя е дом на голямо разнообразие от религии и култури, отразили се много на сватбените традиции. Африканците отдават голямо значение на брака и държат на сватби, които отразяват тяхната идентичност и родово наследство.

Ако трябва да се наименува най-показателната сватбена традиция за африканския континент, то тя ще е важността на семейството. Африканската сватба е по един или друг начин е израз на събирането на двама влюбени в едно семейство или обединяването на две семейства, а дори и на две племена в едно семейно цяло. Понятието семейство е обединяващата идеи на африканския континент.

Съществуват повече от 1000 различни култури в Африка и всяка от тях, всяко племе има своите собствени сватби и брачни обичаи, голяма част от чиито произход може да се проследи от преди стотици, дори хиляди години.

Има много различни религии представящи Африка. Много северноафриканци са били повлияни от мюсюлманските традиции, докато в далечния юг повече от християнските, индуските и дори от еврейските традиции смесвайки се с други древни традиции. Провеждат се много сватби, но никоя не е същата като другите. Булката играе много важна роля за обществото и се отнасят към нея с респект, защото тя е връзката межди нероденото поколение и предците. В някои части на Африка семейството на младоженеца дори се мести в селото на булката и там започват новия си живот.

На много места в Африка младите момичета са обучени още от ранна възраст да бъдат добри съпруги. Те дори могат да изучават секретни кодове и тайни езици, които да им позволят да общуват с други омъжени жени без техните съпрузи да разбират какво се говори.

В зависимост от това в коя част на Африка сме, сватбените церемонии могат да бъдат много сложни, някои продължаващи с дни. Често се провеждат огромни церемонии през които се обединяват много двойки по едно и също време.

В Судан и в други области по поречието на река Нил мъжът трябва да плати на семейството на съпругата си в овце или едър рогат добитък за загубата на работната ръка на дъщеря им в тяхна полза. Съпруга може да струва на един мъж между 30 и 40 добичета. Често е трудно да се плати на семейството и да може после да остане достатъчно за да издържа новата си жена.

В Сомалия на мъжът е позволено да има до четири жени само ако може да ги издържа всичките, а и не е изключение за момичетата да бъдат сгодени още преди да са се родили. След сватбата се изпълняват традиционни танци.

Ярки фестивални цветове, песни, танци и музика са жизненоважни елементи от много африкански сватбени церемонии. Общо за всички тях е идеята за прехода от детство към зрялост. Много африкански култури насърчават децата да се оженят в най-ранна възраст между 13 и15 години, веднага щом са достигнали физическа зрялост.

Има някои традиции които са по-често срещани от други. Една от тях е така нареченото „прескачане на метла” – метлата се постава на земята и се прескача от двойката. Тази традиция символизира скока от необвързаността към брачния живот или прехода от старото към новото. В Гана се извършва обичая „почукване на вратата”. Когато мъж е заинтересован от някое момиче, той отива и тропа на вратата й, за да може майка му и чичо му да посетят семейството на булката и да предложат брак.

Разводът е рядкост в африканските бракове. Проблемите често са обсъждани с двете семейства и се намира отговор. Повечето пъти цялото село се събира за да помогне на двойката да намери решение на техния проблем и да предпази брака от разпадане.

Бракът е свещен по цял свят и това определено е вярно за Африка, без значение от региона или културата от която произлизаш , нито от това в какво вярва религията ти. Всъщност много култури имат специален тотем който е предназначен да напомня на двойките, че културата и родовите различия трябва се пренебрегнат за да може един брак да преуспее.


"КРИЕЙТИВ-БГ" ЕООД

- Всички права запазени ©