Избери Категория

Представяме ви:
Николай Михайлов
Николай Михайлов

Сватбени фотографи

София - град

дамски дрехи от онлайн магазин за дрехи.

Начало » Информация » Любопитно

История на сватбените рокли

Много хора сигурно мислят, че булките от край време са били облечени в бяла рокля на сватбите си. Но това далеч не е така. Всъщност тенденцията да се носи чисто бяла сватбена рокля датира едва от викторианската епоха (втората половина на 19-ти век). Преди това булките се явявали на сватбите си облечени в богато разнообразие от цветове и материи, в зависимост от техния социален статус.

Но въпреки че цветовете и стиловете са се променяли през различните епохи, все пак булките винаги са се обличали специално за този повод. Естествено, кралските особи и облагодетелстваните с висок социален ранг винаги са се докарвали според последните модни тенденции, независимо от това колко им струвало това. Но и онези, които имали по-ограничени средства, все пак се отнасяли към сватбата като към изключителен повод и се обличали на най-високото ниво на собствените си бюджетни възможности.

В древността булките се обличали в ярки пъстроцветни сватбени одежди, тъй като пъстрите цветове символизирали брачното им щастие.

През Средновековието бракът представлявал нещо повече от просто съюз между двама души – в голяма част от случаите той бил съюз между две семейства, два бизнеса и дори две държави. Тогава сватбата била повече въпрос на политика, отколкото на любов. Булката е била длъжна да се облече по начин, който да представя рода и семейството й във възможно най-добрата светлина, тъй като на това събитие тя представлявала не само самата себе си.

По-високопоставените в социалната стълбица булки през средновековието се обличали в богати цветове и скъпи материи. Било е обичайно да се види младоженка от знатен и състоятелен род да носи на сватбата си смело комбинирани пъстроцветни катове от кожи, кадифе и коприна. По-несъстоятелните се обличали в по-евтини материи, въпреки че се опитвали доколкото могат да копират изисканите стилове на по-заможните.

И въобще през всички тези столетия, булките се обличали според социалния си статус. Винаги се стараели да са на гребена на модната вълна, пременени с най-смелите, най-богатите материали, които могли да се позволят. Тези, които нямали неограничените възможности на най-богатите, правели всичко по силите си да са на добро ниво, а най-бедните просто обличали неделната си рокля за сватбата. Количеството материя, от което се състояла роклята, било показател за общественото положение на булката. Колкото повече плат имала роклята, колкото по-ниско висели ръкавите, колкото по-дълъг бил шлейфа, толкова по-богато се предполагало че е семейството й.

През 1840 година кралица Виктория се оженила за принц Алберт Саксонски облечена в бяла булчинска рокля. През онези времена не бялото, а синьото било символ на чистота и целомъдрие. Всъщност тъкмо поради тази причина много жени избирали синьото като цвят на сватбените им рокли. А бялото, от своя страна, по онова време символизирало богатство.

Тъй като бялото не било обичаен избор като сватбен цвят, роклята на кралица Виктория предизвикала сериозна изненада. Но, както се видяло по-късно, тя не била неприятна изненада – от този момент нататък жените в цяла Европа и Америка също започнали да носят бели рокли. За известно време някои булки все още продължили успоредно да предпочитат и други цветове, но постепенно бялото се наложило като модна тенденция, тъй като било изборът на заможната аристократична прослойка.

С настъпването на новия 20-ти век, бялото вече неизменно се било наложило като задължителен цвят на булчинската рокля. Така модата на сватбените рокли била повлияна толкова силно и дълбоко, че тази тенденция продължава да действа повече от век по-късно. На практика е изключителна рядкост булка в Европа или Америка да се ожени в рокля с цвят различен от бял.

За кратко изключение правело времето на великата икономическа депресия след Първата Световна война, когато жените се омъжвали облечени в своите неделни тоалети. По същия начин, по време на Втората Световна война много булки считали за неуместно да се обличат в пищни, разточителни бели рокли, и предпочитали църковните си одежди или друго по-скромно облекло за сватбените си церемонии.

След войната настъпила епоха на благополучие, и това се отразило и на сватбените рокли. Модата на официалната бяла одежда окончателно се наложила. Приемливи били и някои от нюансите на бялото, като например кремаво, мръсно бяло или слонова кост, докато на ярките цветове като синьо, зелено или розово, не се гледало с добро око. Като откровено лоша поличба се считало това да се ожениш в черна рокля.

Днешните жени са свободни да се облекат за сватбата си в почти всякакъв стил. Независимо дали изберат натруфена рокля на прочут дизайнер или, в другата крайност, предпочетат неформалната визия на типа плажна сватбена рокля, гарантирано е едно – че булката трябва да изглежда красива, независимо от стила на премяната си.


"КРИЕЙТИВ-БГ" ЕООД

- Всички права запазени ©