Избери Категория

Представяме ви:

дамски дрехи от онлайн магазин за дрехи.

Сватбен фотограф
Начало » Информация » Практично

Годежен пръстен - съвети при закупуване

Подаряването на пръстен на жената, като предложение за брак е традиция от незапомнени времена. Красив, романтичен и уникален, този момент в живота на мъжа се съпътства от три важни въпроса: Кога, как и какво?  Тук смятаме да разгледаме третия от тях.

Любовта е безкрайна, но често бюджета ни не е. Затова и изникват много въпроси - какъв метал да бъде пръстена, дали да има камък, дали да бъде от скъпо златарско ателие (където дизайна сам по себе си често е по-скъп от самите материали).

Успех, разбира се можем да постигнем понякога и с капачка от бира Туборг, както и с пластмасов пръстен за 2 лева, но традиционно, що се отнася до избор на метала - възможностите са 3 - жълто злато, бяло злато и платина.

Когато купуваме годежен пръстен големият въпрос е – цирконий или диамант? Във втория случай съществуват четири правила, по които да се водим – тегло, цвят, форма на обработка и чистота.

Бюджет

Добрата новина е, че в златарските магазини можете да намерите пръстен с истински диамант за около 200 лева. Ако това обаче не е вашия максимум следва да се замислите за средствата, които бихте отделили за годежен пръстен. Това можете да направите съобразявайки се с две неща. От една страна сватбите са скъпи мероприятия и не е желателно на даден етап да нямате средства да си позволите фотограф например, затова разпределяйте разумно! От друга страна съществува правилото годежния пръстен да струва, колкото 2 ваши работни заплати. Преценявайте разумно!

Дизайн на пръстена

Дизайнът на пръстена, който избирате е изцяло по ваш личен вкус (този на вашата годеница). Добре е да прегледате внимателно бижутата й и да прецените – дали харесва повече белите или жълтите цветове, класическите или екстравагантните форми. Традиционен годежен пръстен е този с един диамант по средата. За класически може да се счете и варианта с по-малки камъни, които обграждат големия. Обмислете внимателно от какъв метал следва да е пръстена – жълто или бяло злато, платина или комбинация.

Четирите правила

Първото нещо, което трябва да знаете преди да купувате пръстен са четирите правила: тегло, цвят, форма на обработка и чистота. Тези четири свойства взети заедно определят стойността на диаманта и всяко едно по отделно може много да повлияе на качеството на диаманта. Не едно определено свойство е най-важно, а са нужни всичките четири, за да се намери добър пръстен, съобразен с бюджета ви.

Карат

Теглото на диамантите се измерва в „карати” - мерна единица равна на 200 милиграма. Каратите задължително не представляват големината на диаманта, защото рязането на диамант на различни парчета може да повлияе само на теглото му. Най- важното нещо, което трябва да запомните когато става дума за карат на диамант е, че големината не е единственото нещо, определящо стойността на камъка. Голям диамант не винаги означава добро качество.

Карата е важен когато се определя стойността на диаманта, защото най-често те се измерват в карати. Това значи, че по-качествените диаманти ще се продават на по-висока цена за карат, отколкото нискокачествените. Отделно при повече карати диамантите се продават по-скъпо на карат, тъй като по-големите екземпляри се срещат по-рядко.

Цвят

Най-важното нещо което трябва да запомниш е, че колкото по-безцветен е диаманта, толкова по-ценен е. Диамантите могат да бъдат намерени в голямо разнообразие от цветове - от напълно безцветни до леко жълти и кафяви. Има също и оцветени диаманти, например жълти, розови, зелени, сини, но те не се класифицират към другите.

Цветът на диаманта се подрежда по скала, използваща буквите по азбучен ред от D до Z. Оцветените диаманти от клас D са най-безцветните и затова най-скъпите. Те също са и най-редките. Диамантите от Z са най-цветните от всички и с най-малка стойност. Диаманти оценени от D-F се броят към безцветни. Тези от G-J са почти безцветни. Диаманти с цветове от K-M са бледо жълт цвят. Тези в цветовата гама S-Z са светло жълти.

Цветът може да бъде определен, като наблюдаваме камъка под контролирана светлина и да се сравни по Геоложката скала. Най-добре е да се наблюдава цвета на диаманта, когато не е обкован, защото някои обковки могат да продадат оттенъци на камъка, особено тези от злато.

Запомни, че само цветът не е най-важния фактор и всичките четири правила трябва да са балансирани. Диамантът може да има перфектен цвят, но и някои несъвършенства, които намаляват стойността му. Целта е да избереш диамант най-високо в скалата на цветовете, колкото ти позволява бюджета, докато също вземаш предвид и другите особености.

Чистота

Под чистотата се разбира броя, позицията и големината на примесите, появяващи се по естествен път в диамантите. Колкото по-малко и по-незабележими са, толкова по-ценен става диаманта. Чистотата е подредена в следната скала:

- F: Без дефекти. Диамантите не показват никакви примеси или недостатъци, когато са увеличени 10-кратно с лупа. Диаманти без абсолютно никакъв дефект са изключително редки.

- IF: Почти без дефекти. Диамантите са без видими вътрешни дефекти, когато са увеличени 10-кратно, но могат да имат незначителни недостатъци на повърхността.

- VVS1, VVS2 – С много малки и незначителни дефекти (две степени). Тези дефекти са трудно доловими, дори под десетократно увеличение с лупа. Този тип диаманти изглеждат перфектни за всички, освен за малък кръг от добре обучени професионалисти в областта.

-VS1, VS2 – Много леки дефекти, незабележими с просто око и видими само под 10-кратно увеличение с лупа. Това качество диаманти изглеждат перфектно чисти за нетренираното око. По-горните категории са много добри, но цените са доста високи, а разликата не се забелязва никъде другаде, освен в лабораторията на някой гемолог.

- SI1, SI2 – Притежаващи незначителни дефекти, които могат да се видят под десетократно увеличение и в някои случаи, при SI2 , се виждат и с просто око. Този тип камъни присъства в почти всеки бижутерски магазин, предлагащ диаманти. Камъкът изглежда прекрасно, но не се плаща допълнителната цена за лабораторно измерена чистота.

- I1, I2, I3 – Притежаващ видими дефекти (три степени). Тези дефекти са видими с лупа, както и с невъоръжено око. За някой, който иска голям и внушителен диамант и е с ограничен бюджет, тази категория може да е перфектната алтернатива. Степента на чистота I1 в диамант, който е много добре шлифован, може да предложи много по отношение на красота . Не може да се каже обаче, че този тип качество е задоволителен за определените пари.

Диаманти с по-малко дефекти, са по-блестящи и отразяват по-добре светлината, което ги прави по-ценни. Повечето диаманти съдържат някои недостатъци вътре в камъка и това е, което дава на всеки камък неговата уникалност. Най-важното нещо, което трябва да запомниш за чистотата е, че не трябва дефектите да са видими с просто око или да не са прекалено, така че да не повлияят на блясъка и стабилността на камъка.

Дефектите и недостатъците включват:

- Кристали – минерални отлагания останали вътре в диаманта

* Облаци – малки петънца или замъглени области, които дават неясен вид на камъка.

* Пера – малки пукнатини, в формата на птиче перо.

Чистотата е важен фактор и има голямо значение за стойността на диаманта. Колкото диаманта е по-нагоре в скалата за чистота, толкова по-скъпи са. Целта е да се купи диамант от най-високото качество според бюджета ви, вземайки в предвид и другите фактори.

Формата на обработката е единствения фактор, който зависи от вас. Тя е резултат от преобразуването на камъка в част от пръстена. Всички диаманти имат фасетки, които позволяват на светлината да влезе и да отрази дъга от цветове, правейки го да блести. По-добрата форма има по-добър ефект върху красотата на диаманта.

Диаманти с перфектни пропорции отразяват по-добре светлината на върха на камъка. По-лошо обработени камъни позволяват на част от светлината да избяга от долната край и това означава, че камъка ще е с по-слаб блясък.

Когато анализираме формата на диаманта, трябва да запомниш, че стените трябва да са отрязани под определен ъгъл спрямо другите. Горната и долната половина трябва да са пропорционални.

Друг фактор, с който трябва да се съобразите когато избирате диаманта е формата му. Въпреки че е най-популярен като форма, традиционният кръгъл блестящ диамант не изчерпва всичко относно оформянето на тези камъни. По правилата на шлифовъчното изкуство тези кристали се извайват в скъпоценни камъни с ефектна и своеобразна красота. Умението на шлифовчика може да произведе диамант от най-големия възможен размер при най-малко дефекти и оптимален блясък.

Възможни форми на диамантите:

· Кръгъл брилянт - Тази форма е определила стандарта за всички останали. На нея се падат над 75 % от диамантите, продавани в днешни дни. Нейният 58-стенен профил, разделен между коронката (върха), ръба (най-широката част) и основата, е калибриран чрез прецизна формула, за да се постигне максимален блясък.

· Овален - Равен, перфектно симетричен дизайн. Удължената форма придава ласкателна илюзия за дължина на ръката.

· Маркиз - Продълговата форма със заострени краища, вдъхновена от прелестната усмивка на Маркиза дьо Помпадур и поръчана от Краля Слънце на Франция – Луи ХIV. Той поискал диамант, който да й подхожда.

· Круша - Хибридна форма, съчетаваща най-доброто от формите овал и маркиз, наподобява повече искряща сълза. Принадлежи към тази категория диаманти, чийто дизайн най-добре отива на ръка с малки или средно дълги пръсти. Особено красива е, когато се използва за висулки, медальони или обеци.

· Сърце - Основният символ на романтиката е всъщност крушовидно оформен диамант с цепнатина на върха. Умението на шлифовчика е решаващо за красотата на този профил. Трябва да се търси камък с равна форма и добре изразен контур.

· Изумруд - Това е правоъгълна форма с отрязани ъгли. Известна е като стъпаловиден профил, понеже концентричните и широки, плоски повърхности наподобяват стъпала. Малките несъвършенства, следи от минерали и по-посредственият цвят са по-изразени в тази форма. Затова положете малко усилия да изберете камък с най-добри чистота и цвят.

· Принцеса - Това е относително нова, квадратна или правоъгълна форма с много и искрящи стенички. Намира приложение при годежни пръстени с един камък. Подхожда на ръка с дълги пръсти, често е украсявана с триъгълни камъни отстрани.

· Трилиант - Разработен първо в Амстердам, точният дизайн може да варира в зависимост от естествените характеристики на отделния диамант и от предпочитанията на шлифовчика. Може да бъде традиционна триъгълна форма със заострени ъгли или по-закръглена, с 25 фасетки в горната част, 19 в основата и изгладен ръб.

· Радиант - Тази квадратна или правоъгълна форма комбинира елегантността на изумрудения образец с блясъка на кръглия дизайн.

Нека отбележим още нещо:

· Класическият кръгъл диамант по-добре скрива несъвършенствата като дефекти и оцветявания.

· Дефектите и оцветяванията си личат повече при диамантите Изумруд

· Ако искате диаманта да изглежда възможно най-голям, изберете в формата Маркиз или Круша, които изглеждат по-големи от другите форми със същото тегло.


"КРИЕЙТИВ-БГ" ЕООД

- Всички права запазени ©